Resepi mudah Tomyam Seafood
Hai uolls..
Pes ni sis beli kat Padang Besaq. Dulu rajin la jugak pi Siam.. La ni ka.. Duit depa mahai uuuiiiii
Hari ni lari topik sikit. Sebab ada kawan-kawan tanya resepi Tomyam Seafood sis.. sebelum tu, meh sis blanja gambar dulu
Ni resepi sis.. dapat ilmu masa sis keja kat Jitra dulu.. kalau sedap hampa bagitau kat comment.. tak sedap kalu makna kata hampa tak pandai la tu..
Resepi Tomyam Seafood
- Bawang besar potong labu
- Lengkuas (lagi banyak lagi sedap. Katok / ketuk sikit)
- Serai 2 tangkai (potong dua dan katok)
- Daun limau purut 10 helai (hiris kasar/ koyak)
- Ayam/Daging/Seafood
- Carrot
- Cendawan tiram
- Celery
- Jagung muda
- Tomato
- Daun ketumbar (wajib ada)
- Limau nipis
- Santan
- Pes tomyam
Cara memasak
- Rebus naik bawang+lengkuas+serai+daun limau purut
- Agak mendidih masukkan protein (ayam/daging/seafood)
- Masukkan sayuran (carrot+celery+jagung muda)
- Masukkan akar daun ketumbar. Pastikan dah dibasuh bersih.
- Masukkan pes tomyam
- Biar mendidih dan masukkan cendawan tiram.
- Tuang santan (agak-agak bagi tukar warna nampak creamy)
- Picit sedikit limau nipis. Masukkan garam dan gula.
- Biarkan mendidih sebentar.
- Taburkan daun ketumbar dan tutup api.
Itu saja resepi sis. Mudah kan?
Hampa jangan dok tanya soalan pasaipa pakai santan bukan susu cair.. sis sedap dengan resepi macam ni.. hampa nak derhaka resepi, ikut hampa..
Sat nak tempek gambaq pes tomyam yang sis guna.
Nin dia la pes tomyam yang sis guna..pastikan ada halal ye |
Takat tu ja.. Selamat mencuba!!!
Nak kena cuba style ni pulak
ReplyDeleteWajib try tau...
Delete